Χιονοαλυσίδες

ΧΙΟΝΟΑΛΥΣΙΔΕΣ
Πάντα οι αλυσίδες ΠΡΕΠΕΙ να ταιριάζουν ακριβώς στη διάσταση των ελαστικών μας. Οι αλυσίδες είναι σαν το παπούτσι. Αν δεν εφαρμόζουν ακριβώς, είναι άχρηστες. Γι’ αυτό θέλουν και καλό τέντωμα.
• Δεν περιμένουμε να μάθουμε πώς τοποθετούνται όταν τις χρειαστούμε. Κάνουμε δοκιμές από πριν και βεβαιωνόμαστε ότι ξέρουμε να τις τοποθετούμε. Οι συνθήκες δεν θα είναι καλές όταν θα τις χρειαστούμε, μια και σίγουρα θα έχει πολύ κρύο, συνεπώς θα είναι αργά για να μάθουμε!
• Έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο βασικά εργαλεία και ένα ζευγάρι λεπτά γάντια. Τα εργαλεία μπορεί να μην τα χρειαστούμε, μπορεί όμως εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών τα χέρια μας να μην αποδίδουν και συνεπώς να μας βοηθήσουν. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να χρειαστούμε και τα γάντια.
• Οι πυκνές αλυσίδες αποδίδουν καλύτερα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να γαντζώνουν καλύτερα στο χιόνι.Επιπρόσθετα αποφεύγουμε τις πολύ φτηνές αλυσίδες. Αν δεν κοπούν λόγω κακής ποιότητας θα μας παιδέξουν στην τοποθέτηση.
• Όταν το χιόνι τελειώσει, αφαιρούμε τις αλυσίδες. Η χρήση τους στην άσφαλτο τις φθείρει. Ταυτόχρονα φθείρονται τα ελαστικά, η ανάρτηση και η άσφαλτος.
• Πρέπει να τις τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς. Στην περίπτωση που το όχημα είναι τετρακίνητο, τις τοποθετούμε στους εμπρός τροχούς για να ακούει στις εντολές μας το τιμόνι και τα φρένα.
• Τοποθετώντας τις αλυσίδες δεν συνεπάγεται πως οδηγούμε σαν να βρισκόμαστε σε στεγνό δρόμο. Χρειάζονται απαλές κινήσεις στο τιμόνι και στα πεντάλ, κυρίως επειδή οι τροχοί που δεν έχουν αλυσίδες μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το όχημα. Επιπρόσθετα, καλό είναι να μην ξεπερνάμε την ταχύτητα που ορίζει ο κατασκευαστής. Αν δεν ορίζεται, η ταχύτητά μας καλό είναι να μην ξεπερνά τα 40 km/h.