ADBLUE - Μείγμα ουρίας

Αν έχετε αυτοκίνητο diesel του 2014 ή νεότερο ίσως έχετε ακούσει ότι θέλει πρόσθετο καυσίμου και υποθέσατε ότι έχει να κάνει με την οικονομία καυσίμου. Ίσως επίσης να έχετε υποθέσει ότι έχει μπλε απόχρωση. Λογικό μεν αλλά ...
Τι είναι το AdBlue;
Είναι ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται στο σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου (SCR) και συμβάλλει στην μειωση των επιβλαβών ουσιών ΝΟχ ( οξείδια του αζώτου ). H συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται σε ένα ξέχωρο ντεπόζιτο που χρησιμοποιείται παράλληλα με το ρεζερβουάρ πετρελαίου. Εκεί μία συγκεκριμένη ποσότητα AdBlue εγχέεται στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων ώστε μειώνοντας τις επιβλαβείς ουσίες. Το ADBLUE αποτελείται κατά 67,5% από νερό και κατά 32,5% από ουρία. Παράγεται συνθετικά από αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Συμπληρώνεται από έναν ξεχωριστό σωλήνα που βρίσκεται συνήθως στην τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ όταν χρειάζεται να συμπληρωθεί υγρό εμφανίζεται σχετική ένδειξη στον οθόνη του αυτοκινήτου.
Ποια οχήματα diesel χρησιμοποιούν AdBlue;
Τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα Βαν, τα λεωφορεία και φορτηγά εξοπλίζονταν καιρό με υποδοχέα AdBlue, αλλά οι όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων ανάγκασαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε όλα τα οχήματα από το 2014 κι έπειτα. Όπως είπαμε, χρησιμοποιείται σε μοντέλα με κινητήρες πετρελαίου που φέρουν τεχνολογία SCR ή επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής.

Adblue-schema-ENpng
Από 4τροχοί κ.α. site