Αντιψυκτικά υγρά

Τι είναι το αντιψυκτικό;
Το αντιψυκτικό ή ψυκτικό κινητήρα, είναι ένα έγχρωμο υγρό που αναμιγνύεται με νερό για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κινητήρα σας σε ακραίες θερμοκρασίες. Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία αλλάζει από ζεστό σε κρύο, ψυκτικό υγρο αντλείται σε όλο το μπλοκ του κινητήρα για να διατηρείται μια ομοιόμορφη θερμοκρασία λειτουργίας. Ωστόσο, το αντιψυκτικό δεν ρυθμίζει απλώς τη θερμοκρασία, ουσιαστικά μειώνει το σημείο ψύξης του νερού για να μην παγώνει το χειμώνα, αυξάνοντας παράλληλα και το σημείο βρασμού του για το καλοκαίρι.  
Ωστόσο, εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα υπάρχουν και άλλα οφέλη που αξίζει να αναφερθούν: 

 Αντιδιαβρωτικό - Το υγρό δεν θα διαβρώση τα μέταλλα με τα οποία έρχεται σε επαφή και δεν θα τα καταστρέψει με την πάροδο του χρόνου. 

Αποτρέπει τα άλατα - Αποτρέπει τις εναποθέσεις ασβεστόλιθου και άλλα παρόμοια με αυτά που θα μπορούσαν να μειώσουν την απόδοση του συστήματος ψύξης.

Αντιαφριστικό -  Το ψυκτικό έχει ειδικά πρόσθετα που εμποδίζουν τη δημιουργία αφρού. Εάν εμφανιστεί αφρός, η απόδοση του συστήματος ψύξης μπορεί να μειωθεί.

Αρα η διατήρηση του σωστού επιπέδου υγρού στο σύστημα ψύξης βοηθά στην πρόληψη όλων των ανωτέρω περιπτώσεων.

Το αντιψυκτικό αποτελείται κυρίως από αιθυλενογλυκόλη ή προπυλενογλυκόλη. Το αντιψυκτικό μπορεί επίσης να περιέχει πρόσθετα, όπως πυριτικά, νιτρικά, αζόλες ή βορικά άλατα για την πρόληψη της οξείδωσης και της διάβρωσης. Αυτά τα πρόσθετα αποτελούν συνήθως λιγότερο από το 10% του συνολικού διαλύματος. Τα οχήματα χρησιμοποιούν συνήθως μείγμα 50/50 αντιψυκτικού και νερού. Ωστόσο, κάποιο αντιψυκτικό είναι προαναμεμιγμένο και περιέχει ήδη το απαραίτητο νερό. Ελέγξτε προσεκτικά την ετικέτα όταν εργάζεστε με αντιψυκτικό, ώστε να γνωρίζετε εάν πρέπει ή όχι να αναμίξετε νερό στο αντιψυκτικό πριν το χρησιμοποιήσετε. 

Τα αντιψυκτικά αυτοκινήτου έχουν διαφορές ως προς τον χρωματισμό τους, που παλαιότερα υπήρχαν για να διακρίνονται οι διαφορετικοί χημικοί τύποι που διαθέτουν ενάντια στη διάβρωση των μετάλλων. Ας τα δούμε λοιπόν, με βάση το χρώμα τους:

  • Αντιψυκτικό αυτοκινήτου πράσινο ή αντιψυκτικό μπλε. Απευθύνονται σε παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων και διαθέτουν ανόργανης τεχνολογίας πρόσθετα. Η αντικατάστασή τους πρέπει να γίνεται ανά δύο έτη.
  • Αντιψυκτικό αυτοκινήτου κόκκινο ή αντιψυκτικό πορτοκαλί. Πρόκειται για πιο πρόσφατης τεχνολογίας αντιψυκτικά οργανικών οξέων, με αυξημένη προστασία του συστήματος ψύξης. Η αντικατάστασή τους απαιτείται ανά περίπου πέντε έτη.
  • Αντιψυκτικά σύγχρονης τεχνολογίας. Τα σύγχρονα αντιψυκτικά δεν διαθέτουν συγκεκριμένα χρώματα για τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων τους, με την κάθε μάρκα να επιλέγει τη δική της απόχρωση. Απαιτούν αντικατάσταση ανά δέκα έτη.

Θα πρέπει, ωστόσο, να θυμάστε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφορετικών τύπων  αντιψυκτικών μιας και διαθέτουν διαφορετικές ιδιότητες.

audi_vw_coolant_specsjpg


Δεν είναι καλή ιδέα να αναμειγνύετε δύο διαφορετικούς τύπους αντιψυκτικού. 

jpg            


Η ανάμειξη δύο τύπων δεν θα προκαλέσει επικίνδυνες αντιδράσεις, αλλά θα μπορούσε να μετατρέψει το ψυκτικό σας σε ένα λασπώδες χημικό μείγμα που δεν θα μπορεί να ρέει σωστά μέσω του συστήματος ψύξης. 

audi_coolant_mixing_chartjpg

Ο οδηγός θα δει επάνω στην ετικέτα του αντιψυκτικού τους κωδικούς G11, G12 και G13. Τι είναι αυτοί οι κωδικοί. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά:

  • G11 Πρόκειται για τον συνηθέστερο τύπο αντιψυκτικού της αγοράς για πολλά χρόνια. Αποτελείται από αιθυλενογλυκόλη, νερό, πρόσθετα και χρωστική. Παρέχει αξιόπιστη κάλυψη των μεταλλικών τμημάτων με φιλμ προστασίας κατά της διάβρωσης. Δεν παγώνει στους – 38 βαθμούς κελσίου. Έχει χαμηλό κόστος και είναι μπλε ή πράσινο.
  • G12 Είναι ένας πιο μοντέρνος τύπος αντιψυκτικού, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη μεταφορά θερμότητας και απουσία λειαντικών σωματιδίων. Μιας όμως και δεν δημιουργεί φιλμ προστασίας, αλλά δρα μετά το ξεκίνημα της οξείδωσης, δεν παρέχει την προστασία του προηγούμενου τύπου. Έχει κόκκινο χρώμα.
  • G13 Πρόκειται για το πιο σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον αντιψυκτικό, μιας και στη θέση της τοξικής αιθυλενογλυκόλης, γίνεται χρήση της ασφαλούς προπυλενογλυκόλης. Είναι κίτρινο, μωβ ή ροζ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αντιψυκτικό είναι τοξικό και πρέπει πάντα να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Εάν χυθεί αντιψυκτικό, καθαρίστε το αμέσως για να αποφύγετε την τυχαία κατανάλωση.

youtube  βίντεο

https://youtu.be/ovAVpwvO1ro?si=3t2vFUekWM8Z-ccE

https://youtu.be/mHTM3dvpD1M?si=r3BsXJTQlEC8KqYL

https://youtu.be/rbmjyYexj4s?si=38YbWs98o5qmJBPA

https://youtu.be/JqCN7VHMtfQ?si=Oh3hgmHTtT_bK0by